Yazlık giysili şık polisin parkın girişindeki kuruyemişçinin sepet veya arabasından külaha ucuz kabuklu yemiş koydurmuş arkadaşları ile muhtemelen Ege kasabalarından birinin parkında çektirdiği fotoğraf. Yerde kabuk görünmüyor. Çekirdeği ağza götüren elin avuç kısmına toplanmış olabilir. Gittikçe ıslanan ve büyüyen kabuk yığını bir süre sonra iyice genişleyip, el külahtan alma-ağza götürme işini yapamayacak hale gelince, biriktirilenler ya bir çöp tenekesine ya da yere atılır. Ama bu aşamaya daha çok var.
Evet, Ege olması çok muhtemel; fotoğrafın arkasındaki “biladerime” yazısı okunabiliyor. “Bilader”; “çiğdem”, “asfalya”, “tantan”, “bööğrek” gibi Ege’ye özgü bir sözcük. Ve O kasabaların çoğunda zeminlerine mıcır serili, sık büyük ağaçlı ve serin bu parkların hemen hepsinde Kurtuluş Savaşı sırasında o yerleşim alanını, bölgeyi savunurken hayatını kaybedenler için dikilmiş bir anıt olur (bunlardan en güzeli ve tipik olanı, bence 1926'da Aydın'a dikilen). Uluorta girişi engellemek için köşelerindeki alçak obelisklere, top mermisini andıran nesnelere tutturulmuş, ortalara doğru yere değdi değecek zincirlerle çevrili ve yine obelisk, top mermisi veya üst noktaya doğru bir parça daralan silindirden oluşan, beyaza boyalı genişçe dört beş basamak yükselen bu mütevazi anıtların üzerindeki isimlerden fazla bir şey öğrenilemez. Tıbbiyeyi bitiremeden Askere alınmış mülazım-ı evvel Canip Efendi ve komutasındaki müfrezenin neler yaparak ve ne için ölmüş oldukları da zaten yakındaki masalarda sessizce çay içen kasabalıların artık umurunda değildir. Eylül ortalarına doğru bir gün Belediye Bandosu eşliğinde biraz hareket ve gürültü olur o kadar. Oysa bu baştan savma törenler ve hüzünlü anıtlar Ege’de İzmir ve çevresinden yukarılara doğru, kıyı boyunca 1922 yazsonunda olup bitenler hakkında hep bir şeyler söyler.
Nedense son yıllarda tarzını, geleneklerini, yemek tariflerini siyaset tarzını, otunu bokunu pek beğendiğimiz Osmanlı’nın aklına yitik, umutsuz savaşlarda kaybolup giden yüz binlerce insanın doğup yetiştikleri yerde bile unutulup gitmemesi için, mütevazi de olsa bu tür anıtlar dikmek gelmemiş…
BvP.
BvP.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder